
Suomalaiset musiikkifestivaalit 2010-luvulla
Suomi on festareiden luvattu maa. Suomalaiset käyvät asukaslukuun nähden erittäin paljon erilaisilla musiikkifestivaaleilla, ja Suomeen matkustavat myös monet turistit nimenomaan festareiden takia. Festivaaleilla on voinut pukeutua kuin tapahtuma olisi kuten naamiaiset, tai oman mielen mukaan. Mutta miten Suomesta kasvoi musiikillisten festivaalien kultainen kehto, millaisia artisteja löytyy Ruisrockista ja millaisia musiikkifestarit ovat 2010-luvun Suomessa? Kerromme tässä artikkelissa lisää aiheesta.
Festivaalien lyhyt historia
Aivan ensimmäisiä kertoja suomalaiset ovat päässeet festivaalien maailmaan 1800-luvulla, kun festivaaleilla vierailut alkoivat laulufestivaalien muodossa Baltiassa. Laulufestivaaliperinne kulkeutui Saksasta kohti pohjoista, joten loppujen lopuksi myös suomalaiset intoutuivat matkustamaan laulufestivaaleille Baltiaan ja pikkuhiljaa Suomen sisälläkin. Vaikka uskonnolliset tahot eivät olleet innoissaan laulufestivaalien yleistymisestä, esimerkiksi Kansanvalistusseura jatkoi kuorojen musiikkiesitysten organisointia aivan 1890-luvun lopulla. Tämän jälkeen laulutapahtumat ympäri Suomea yleistyivät.
Ensimmäinen Suomessa järjestetty moderneja festivaaleja vastaava tapahtuma oli Savonlinnan Oopperajuhlat vuonna 1912. Oopperajuhlien järjestäminen oli maailmallakin menestystä haalinut laulaja Aino Ackténin ansiota. Alkuun juhla oli vain pienen ryhmän suosima tapahtuma, mutta pidemmälle mentäessä monet suomalaiset halusivat osallistua erinomaiseen musiikkitapahtumaan. Itsenäistymisen jälkeen Suomessa vallitsi jo vahvat juuret kasvattanut musiikillinen esiintymiskulttuuri. Se ilmiö, millaisena musiikkifestarit nykyisin tunnetaan, muotoutui moderniin muotoonsa 1960-luvun Suomessa.
Suomen ensimmäiset modernit musiikkifestarit
Ensimmäiset kunnolliset festarit keräsivät kävijöitä satoja tuhansia, ja näitä tapahtumia olivat esimerkiksi jo aiemmin mainittu Savonlinnan oopperajuhlat, turkulainen Soitannollisen seuran kesäfestivaali, Porin kuuluisa jazz-tapahtuma Pori Jazz sekä Oriveden opiston kesäkonsertit. Koska festivaalit olivat Suomessa erittäin suosittu ajanviete kesäisin, kiinnostuivat myös kansainväliset vieraat ja esiintyjät suomalaisesta festarikulttuurista. 70- ja 80- luvulla festivaaleja varjosti valtavista kävijämääristä huolimatta suuret talousvaikeudet, joista selvittiin 90-luvulla ja ala sai kokonaan uuden nosteen siirryttäessä 2000-luvulle.
Festarit 2010-luvun Suomessa
Nykyään festarit ovat edelleen yksi suosituimpia tapahtumia vuoden aikana Suomessa. Festareita järjestetään vuosittain satoja, ja ne ovat kokoluokaltaan niin pieniä kylätapahtumia kuin kesän valtavia kohokohtia. Suosituimpia festivaaleja ovat Suomessa viime vuosina olleet Ruisrock (105 000 kävijää vuonna 2017), Pori Jazz (60 000 kävijää vuonna 2017), Ilosaarirock (67 000 kävijää vuonna 2017) sekä Provinssi (65 000 kävijää vuonna 2017). Pienempiä festareita ovat esimerkiksi Sastamalassa järjestettävä Se Joku Paikallinen Festari ja Rovaniemen Simerock.
Esiintyjät ovat nyky-Suomen festivaaleilla laadukkaita ja erittäin suuriakin kansainvälisiä nimiä on nähty. Esimerkiksi vuoden 2018 Ruisrockin esiintyjiä olivat esimerkiksi:
- The Chainsmokers
- Dua Lipa
- Cheek
- Alan Walker
- Sanni
- Alma
- Marshmello
Toiseksi suosituimmalla festivaalilla Pori Jazzilla oli myös vuonna 2018 upeita esiintyjiä. Esiintyjiä olivat esimerkiksi:
- James Blunt
- Alanis Morrisette
- Katie Melua
- Aili Ikonen
- Vesta
- Paperi T
- Jade Bird
Kolmanneksi suosituimmilla festivaaleilla Ilosaarirockissa oli vaikuttavia, isoja esiintyjiä vuonna 2018. Ilosaarirockin esiintyjiä olivat esimerkiksi:
- Amorphis
- Apulanta
- Behemoth
- Evelina
- Jenni Vartiainen
- Mokoma
- Nightwish
Suomen neljänneksi suosituin festari on Provinssi, jonka monet kymmenet tuhannet kävijät saivat nauttia myös parhaista artisteista vuonna 2018. Artisteja vuoden 2018 Provinssi-festareilla olivat esimerkiksi:
- Volbeat
- Meshuggah
- Abreu
- Antti Tuisku
- Ida Paul & Kalle Lindroth
- Isac Elliot
- Pariisin kevät
Kuten tästä artistikattauksesta huomaa, ei suomalaisille festareille ole ongelmaa saada laadukkaita esiintyjiä listoilleen. Festarit ovat monille aloittaville artisteille tärkeä paikka tavata fanejaan, ja faneille tärkeä paikka nähdä massiivisia bändejä ja artisteja livenä.