Maailman vanhimmat musiikkisoittimet
Yleensä kun pohditaan kaikkien aikojen vanhinta musiikki-instrumenttia, hoksaa joku jossain vaiheessa, että sen on oltava ihmisen oma ääni. On totta, että laulu on luultavasti kaikkein vanhin keino ilmaista musiikin kautta tunteita ja tarinoita. Mikäli puhutaan kuitenkin varsinaisista fyysisistä musiikkisoittimista, on moni niistäkin ollut olemassa jo iät ja ajat ainakin jossain muodossa. Ihmiset ovat eri puolilla maailmaa toisistaan tietämättä rakentaneet jo tuhansien vuosien ajan erilaisia musiikkia tuottavia soittimia esimerkiksi eläinten luista, nahasta sekä jouhista, bambusta ja puusta, kaislasta, simpukoista, hiekasta ja kivistä ja melkeinpä mistä vaan luonnosta saatavasta materiaalista, jonka avulla on voitu tuottaa ääntä.
Mikä on vanhin soitin?
Aivan tarkkaa tietoa ei ole siitä, mikä musiikkia tuottava soitin on kaikkein vanhin, vaan asiaan on monia eri mielipiteitä. Jopa määritelmä siitä, mikä saattaisi olla maailman vanhin soitin ei ole aivan selvä, sillä soittimet ovat kerenneet muuttua lukemattomia kertoja aikojen saatossa. On olemassa muutamia todella vanhoja soittimia, joita on käytetty musiikissa ja jotka esiintyvät esimerkiksi muinaisissa kalliomaalauksissa tai muissa kuvallisissa tai kirjallisissa dokumenteissa. Aivan täyttä varmuutta ei kuitenkaan ole siitä, ovatko niissä kuvatut instrumentit täsmälleen samanlaisia kuin tänä päivänä käytetyt soittimet.
Useimmiten asia on ratkaistu siten, että nykypäivänä käytettävät instrumentit voidaan nähdä ennemminkin muinaisten soittimien jälkeläisinä, mutta ei täysin vastaavina soittimina. Tällaisia soittimia ovat esimerkiksi rummun, pillin sekä huilun kaltaiset soittimet, joiden avulla tuotettiin musiikkia jo tuhansia vuosia sitten.
Yleisimmin kaikista vanhimpana soittimena pidetään rumpua. Rummulla onkin tiettävästi lyöty musiikin tahtiin rytmiä lähes ihmisen alkuajoilta lähtien, sillä se on ollut helppo rakentaa hyvin yksinkertaisistakin materiaaleista. Rumpuja on valmistettu yleensä eläimen nahkaa pingottamalla, jolloin siihen lyödessä kuuluu kumea ääni.
Rumpu on lisäksi mukava soitin kelle tahansa, sillä jokaisen ihmisen luontainen rytmitaju riittää rummun soittamiseen ja rytmin tahdittamiseen. Rumpu on ollut musiikissa keskeinen soitin lähes jokaisessa maailman kolkassa ja niitä on käytetty niin viestinnän välineinä kuin uskonnollisissa menoissa ja puhtaasti viihteen vuoksi. Koska rumpu on säilynyt kenties eniten muuttumattomana aikojen saatossa, voidaan sitä pitää ehdottomasti vanhimpana tai ainakin yhtenä vanhimmista musiikkisoittimista maailmassa.
Daf
Eräs äärimmäisen vanha musiikkisoitin on kotoisin Persian alueelta; kirkkaan ja matalan äänen tuottava lyömäsoitin nimeltään daf, jolla on soitettu erityisesti Lähi-Idän tienoilla sekä klassista musiikkia että kansanmusiikkia. Daf ei ole ihan mikä tahansa rumpu vaan kehärumpu, johon kiinnitetyillä kierreruuveilla voi säätää musiikin sävellajia ja ääntä yleisestikin eri tavoin. Joistain dafeista löytyy jopa pienet lautaset tai muita kilistimiä, jotka saavat sen toimimaan myös tamburiinin tapaan. Musiikki on aina ollut todella tärkeä kulttuurin osa Persiassa ja Iranissa ja daf on vain yksi esimerkki kaikista niistä mielenkiintoisista soittimista, joilla alueella on musiikkia soitettu.
Guqing
Toinen hieno esimerkki äärimmäisen vanhasta soittimesta on kiinalainen guqing, joka muistuttaa hieman kanteletta tai jotain sitaarisoitinta. Joidenkin arvioiden mukaan guqingin avulla on tuotettu musiikkia jo noin 5000 vuoden ajan. Aivan varhaisimmat guqing-soittimet olivat simppeleitä ja koostuivat vain yhdestä tai enintään kahdesta kielestä. Sittemmin kielten määrä kasvoi ja soittimesta löytyi 200-luvulle tultaessa yleensä viidestä kahdeksaan kieltä. Näin sillä saatiin soitettua hyvinkin monimutkaista musiikkia ja erilaisia sävellajeja. Nykyäänkin etenkin Kiinassa musiikkia soitetaan qing-soittimella ja se erotetaan muinaisesta esiversiostaan siten, että vanhasta soittimesta puhuttaessa soittimen nimen eteen lisätään gu, joka tarkoittaa muinaista.