Miten musiikkimaku määrittyy?
Jokainen on joskus ollut tilanteessa, jossa kaveri hehkuttaa jotain kuulemaansa kappaletta, jonka hän haluaa soittaa. Kun musiikki kajahtaa ilmoille, valtaa ensimmäisenä mielen pettymyksen tunne. Vaikka kaverin mielestä kyseinen musiikki olisikin sulosointuja korville, saattaa se omasta mielestä kuulostaa joltain aivan muulta tai vain keskinkertaiselta ja mitäänsanomattomalta. Kyse on eri musiikkimauista, eikä asiasta oikein parane kiistelläkään, sillä se ei miksikään muutu.
Musiikkimaun muodostumisesta
Joskus voi olla vaikea ymmärtää, ettei joku muu ehkä lainkaan pidä oman lempibändin musiikista, joka on antanut voimaa elämässä vuosien varrella ja joka herättää valtavasti muistoja. Jossain ihmisessä joku tietty kappale saattaa herättää voimakkaita tunteita kun taas joku toinen saattaa ärsyyntyä siitä. Tästä syystä onkin olemassa monenlaisia eri radiokanavia, sillä eri musiikkityylit puhuttelevat ihmisiä eri tavoin.
Aihe onkin mielenkiintoinen ja päällimmäinen kysymys on tietysti se, mikä määrittelee ihmisen musiikkimaun. Mikäli kaksi suunnilleen samanikäistä ihmistä on kasvanut nuoruusvuotensa eri alueilla, eivät he välttämättä nauti samanlaisesta musiikista, vaikka iän puolesta se olisikin todennäköistä.
Vaikka moni harrastaa musiikkia jo hyvin pienestä pitäen, viimeistään noin kymmenen vuoden iässä ihminen alkaa luontaisesti muovata omaa musiikkimakuaan johonkin suuntaan, vaikkei hänellä olisikaan ollut ennestään minkäänlaista kiinnostusta musiikkia kohtaan. Noin kahdentoista vuoden iässä on tyypillistä kuunnella mitä tahansa musiikkia omassa kaveripiirissä kuunnellaan, sillä silloin tärkeintä on kuulua joukkoon. Usein tietynlaisen musiikin kuunteleminen saattaa olla tässä iässä yksi keino päästä johonkin kaveriporukkaan mukaan.
On tutkittu, että musiikkimaku määrittyy voimakkaimmin ihmisen teinivuosina, jolloin ympäristöllä on valtava merkitys siihen, millainen musiikki lopulta miellyttää eniten omaa korvaa. Teinien elämä on täynnä muutoksia ja kokeiluja ja myös itsensä tutkiskelu on huipussaan. Kun tunteet ovat jatkuvasti pinnassa ja kokeilunhalu on kova, ovat teinit erityisen herkkiä ja vastaanottavaisia erilaisille musiikkityyleille. Teini-ikäisen aivot tulkitsevat kuulemansa musiikin ja yhdistävät sen eri tilanteisiin elämässä. Joillekin muodostuu erityisen tärkeäksi se sama musiikki, jota omat vanhemmatkin ovat kotona kuunnelleet, kun taas toiselle radiossa soivat hittilistat tulevat erityisen rakkaiksi. Joku saattaa saada vaikutteita esimerkiksi isommilta sisaruksiltaan, serkuiltaan, kavereiltaan tai vaikkapa naapureiltaan.
Suosikkimusiikkigenren valinta
Musiikkimaun muotoutuessa alkavat jotkut musiikkigenret tuntua vieraammilta kuin toiset. Joistain bändeistä ja artisteista tulee ehdottomia suosikkeja kun taas toiset eivät herätä minkäänlaisia tuntemuksia suuntaan tai toiseen. Vaikka elämän myöhemmissäkin vaiheissa saattaa nousta innostus jotain aivan uudenlaista musiikkityyliä kohtaan ja vastaan voi tulla uusia tuttavuuksia bändien tai artistien muodossa, ei ihmisen musiikkimaku yleensä poikkea enää suuresti siitä, millainen se oli teinivuosina. Toki se voi hieman hioutua ja mielimusiikkiin voi ujuttautua uusia tyylilajeja, mutta enimmäkseen ne samat kappaleet, jotka saivat innostumaan nuoruusvuosina, saavat sukat pyörimään jalassa vielä eläkkeelläkin!