
Rap-musiikki syntyi runoudesta
Rap on nykypäivänä yksi suosituimmista musiikkilajeista, mutta samalla se on myös verrattain uusi ilmiö musiikissa. Vielä noin sata vuotta sitten länsiafrikkalaista alkuperää olevat muusikot tapasivat kertoa tarinoita tietyn rytmin tahtiin esimerkiksi rummulla säestäen. Myös Karibian saarilla tarinankerrontaan liittyi tiettyä lyriikkaa ja musiikillisia piirteitä. Nämä oman aikansa laulavat runoilijat tulivat luoneeksi tietämättään pohjan, jonka päälle lopulta rakentui rap-musiikki, joka elää nykyään voimakkaana etenkin Amerikassa.
Suosion alku
Rap alkoi musiikin tyylisuuntana nousta erityisesti afrikkalaisamerikkalaisten nuorten keskuudessa suosioon noin 70-luvun kieppeillä. Varsinaisesti suosio räjähti vuonna 1979 hip hop -yhtye Sugarhill Gangin julkaistessa läpimurtoon johtaneen hittinsä, Rapper’s Delightin, joka herätti huomiota erilaisella otteellaan. Aluksi räppärit olivat lähinnä tummaihoisia miehiä, mutta vähitellen joukoon tuli myös monenlaisia muitakin räppääjiä. Syntyi rap-bändejä, joista tunnetuimpiin lukeutuvat Beastie Boysin kaltaiset menestystarinat. Myös räppääviä naisia alkoi näkyä musiikkimaailmassa yhä enemmän. 90-luvulla rap alkoi kehittyä ja siinä käytetyt lyriikat tulivat yhä monipuolisemmiksi, josta mainio esimerkki ovat Eminemin kappaleet.
Onko rap runoutta?
Rapissa on ennen kaikkea kyse sanoitusten lausumisesta tai laulamisesta tietyn biitin tahtiin. Joidenkin mielestä rap onkin äärimmäisen hienostunut runouden muoto, mutta samalla näissä lyriikoissa esiintyy usein varsin voimakkaitakin ilmaisuja ja esille nostetaan rajujakin aiheita aina seksistä väkivaltaan ja yhteiskunnassa esiintyviin erilaisiin ongelmiin. 50-cent ja Jay-Z ovat esimerkkejä puhuttelevista rap-artisteista.