
Vinkkejä yksinkertaisen kotistudion perustamiseen
Moni musiikkifani haaveilee siitä, että voisi tuottaa omaa musiikkia. Tällöin oma yksinkertainen kotistudio voi olla musiikinharrastajan suurimpien toiveiden joukossa. Toive vain saattaa tuntua kaukaiselta haaveelta, jonka hinta hirvittää. Oman kotistudion perustamisen ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla toteutumaton haave, kunhan idean toteuttaa mahdollisimman yksinkertaisesti. Löydät tästä artikkelista hyviä vinkkejä yksinkertaisen kotistudion perustamista silmällä pitäen. Kotistudiosta saattaa lähteä liikkeelle jopa musiikkiura, mutta tässä tapauksessa on hyvä varautua myös musiikkiuran kääntöpuoleen.
Pohdi kotistudiosi käyttötarpeita
Kotistudion perustaminen kannattaa aloittaa perusteellisella suunnittelulla ja tilojen käyttötarpeiden kartoittamisella. Pohdi siis, millaisessa käytössä aiot tiloja käyttää ja millaiseen ympäristöön studio on tulossa.
Jopa monet älypuhelimet, kuten iPhone, riittävät yllättävän kehittyneen musiikin tekemiseen. Esimerkiksi iPhoneen on asennettu valmiiksi GarageBand-sovellus, jonka avulla voi tehdä musiikkia. Kannattaa kuitenkin huomata, että yksinkertaisissa laitteissa ja käyttöliittymissä on melko rajalliset rajat musiikin tekemiselle. Jos siis haluat tehdä vähänkään kehittyneempää musiikkia, on sinun hankittava tähän käyttöön soveltuvia laitteita.
Musiikki on monelle rakas harrastus, mutta joillekin siitä voi tulla myös työ, joka saattaa aivan hyvin saada alkunsa pienestä kotistudiosta. Esimerkiksi Jyri-Pekka Lemettisen eli räppäävän karjatilallisen Böndeboogie-video saavutti niin suurta suosiota, että Jyri-Pekka itse kuvailee tilannetta ihan järjettömäksi. Jo harrastuksen alkuvaiheessa onkin tärkeää miettiä omia tavoitteita musiikin saralla.
Varaudu myös musiikkiuran kääntöpuoleen
Vaikka musiikki työnä onkin monen suuri haave, kannattaa myös muistaa, että ala on monin tavoin erityisen uuvuttava. Uran kääntöpuolena on uuvuttava keikkaelämä ja julkisuus, joka ei aina jätä rauhaan silloinkaan, kun muusikko haluaisi vaipua maan alle hetkeksi kokoamaan itseään. Esimerkiksi Erika Vikman kertoo uupuneensä lukiolaisena yhdistäessään lukion musiikkiharrastukseen. Uupuminen oli Erikan kohdalla ajoittain niin syvää, että hän kertoo tunteneensa epätoivoa.
Myös musiikkiharrastus saattaa olla stressaava. Musiikin tekemisessä saattaa tulla vastaan samanlaista luovuudentuskaa kuin esimerkiksi kirjailijoilla, eikä musiikin tekeminen suinkaan läheskään aina suju kuin vettä vain. Esimerkiksi Cheekin tiedetään luopuneen parisuhteestaan ja mielialalääkkeistään, jotta hän ei olisi tuntenut oloaan liian tasaiseksi ja jotta hän olisi tätä kautta saanut takaisin musiikinteossa tarvittavan luovuutensa.
Hanki kotistudioon sopiva tietokone
Hyvä tietokone, kuten laadukas macbook pro, on tarpeellinen väline kotistudiossa. Varmista, että koneen suorituskyky riittää kotistudiokäyttöön. Varmista myös, että koneeseen asennettava ohjelmisto soveltuu tähän käyttötarkoitukseen. Tehokas kone on hyvä valinta!
Hanki kotistudiossa tarvittava ohjelmisto
Kotistudiossa tarvitaan myös äänityksiin soveltuva ohjelmisto. Applen tuotteista löytyy erityisen monipuolinen ja suosittu GarageBand. Se on ladattavissa OS X -käyttöjärjestelmään maksutta. Windowsia käytettäessä kannattaa kokeilla esimerkiksi Audacityä, jolla pääsee alkuun. Toisaalta, jos sinulla on tarkoitus tehdä melko monipuolista musiikkia, kannattaa harkita Windows-ympäristöön soveltuvaa maksullista ohjelmistoa. Jos ohjelmistojen käyttö tuntuu haastavalta, kannattaa apua etsiä esimerkiksi YouTubesta löytyvistä opastusvideoista.
Muita kotistudion tärkeitä tarvikkeita
Äänikortti, kuulokkeet, kaiuttimet, erilaiset kaapelit ja lisävarusteet ja mikrofonit ovat tärkeä osa hyvää kotistudiota. Laitteita kannattaa ostaa omien tarpeiden mukaan ja vaikka pikkuhiljaa harrastuksen kehittyessä ja budjetin antaessa myöten. Kun harrastus kehittyy, huomaat samalla, millaisia tarvikkeita tarvitset, jotta harrastuksesi tai jopa urasi pääsee kehittymään seuraavalle tasolle.